Niet van een vreemde – Opa Simon

20 07 2011

cineast en fotograafIk schijn hem 1x gezien te hebben, maar was te klein om het mij te herinneren maar het blijkt dat ik toch wel het een en ander van mijn opa heb meegekregen.  Opa Simon was fotograaf en cineast, maar hij was veel meer dan dat hij was ook  publicist, beroepsreiziger en popularisator. Schrijver Ed Buijsman is op onderzoek uitgegaan en heeft een boek over hem geschreven (die is er nog niet van mij, maar wie weet). Het boek heet:  Simon de Waard. Leven en werk van de Rotterdamse cineast en fotograaf.

Over het boek

De Rotterdammer Simon de Waard (1905‐1986) is vooral bekend geworden als fotograaf en cineast. Maar hij was veel meer dan dat: publicist, beroepsreiziger en popularisator. De Waard was al voor de Tweede Wereldoorlog begonnen met vogelfotografie en –films. Hij had de toen nog grote vogelrijkdom aan het eind van de jaren veertig in Nederland vastgelegd op foto en film.
De Waard ontwikkelde zich in deze periode van vogelman tot schrijver, fotograaf en filmer. In de jaren vijftig verzette hij de bakens. Hij werd beroepsreiziger en voorzag in zijn levensonderhoud met vertoningen van films en dia’s over Europese landen voor een groot publiek. Bij zijn dood had het beroep van verteller over natuur en cultuur echter al lang zijn beste tijd gehad. Tot zijn verdriet moest Simon de Waard de maatschappelijke omwenteling door de televisie meemaken; een ontwikkeling die er toe bijdroeg dat zijn beroep overbodig zou worden. En uiteindelijk blijkt De Waard in een bredere context een symbool voor een manier van leven, voor kijken naar natuur, nieuwsgierigheid naar verre landen die ons tegenwoordig vreemd is.

Bestellen
Het boek is direct bij de auteur te bestellen. Maak hiervoor 12,95 per exemplaar (inclusief verzendkosten) over op rekening 70.71.33.033 ten name van E. Buijsman, Houten onder vermelding van ‘boek de Waard’. Vergeet ook niet om ons uw adres te laten weten bij voorkeur via e‐mail (ed.buijsman@xs4all.nl). Voor meer informatie over Simon de Waard zie ook de website www.natuurmonumentdebeer.nl.

Advertenties

Acties

Information

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: